Hava Şehitlerini Anma Günü ve Tarihi

Ahmet Onur Çağlar
1 min readJun 24, 2021

--

Fethi Bey, Cengiz Topel, Ümit Özer, Fatih Korçam, Burak Gençcelep ve niceleri… Vatan semalarımızı koruma uğruna canını feda eden kahramanlarımızdan sadece birkaçı. Bu yazımızda 1935 yılından beri 15 Mayıs’ta kutlanan Hava Şehitlerini Anma Günü’nün tarihine bakacağız.

İlk hava şehitlerimiz Yüzbaşı Fethi Bey ve Üsteğmen Sadık Bey’dir. 8 Şubat 1914 tarihinde Osmanlı Devleti hava gücünü göstermek adına İstanbul-Kahire seferini düzenlemeye karar verir ve 2 uçak ile 4 pilot görevlendirir. Bunlardan biri “Muavenet-i Milliye” adlı Bleriot XI/B tipi uçaktır ve pilot/rasıtları Fethi ve Sadık Bey’lerdir. Mürettebatımız seferini Konya-Ulukışla-Adana ve Humus üzerinden geçip Şam’a gelerek devam ettiriyordur ki Şam’da Taberiye ilçesi üzerinde tayyareleri kırıma uğrar ve şehit olurlar. Selahattin Eyyübi türbesine defnedilir ve Türk havacılığının ilk şehitleri olarak tarihe yazılırlar. Sefere giden ikinci uçakta Teğmen Nuri Bey ve rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey vardır. Bu uçak da 11 Mart’ta Yafa’da denize düşer ve yardım gelinceye kadar Nuri Bey boğulur. Şam’daki şehitlerimizin yanına defnedilir. Sonradan sefere dahil edilen pilot Salim Bey ve rasıt Kemal Bey ise Edremit adlı Bleriot tayyaresiyle seferi tamamlarlar. Peki hava şehitlerini anma günü neden 15 Mayıs?

Hava Şehitlerini Anma Günü, 1926 yılından itibaren Atatürk’ün emriyle 27 Ocak’ta kutlanmaya başlanmıştır. Bunun sebebi her savaşta semalarımızı koruyan en yürekli ve bilekli pilotlarımızdan olan Bnb. Mehmet Fazıl’ın eğitim uçuşunda 27 Ocak’ta şehit düşmesidir. 1926'dan 1935'e kadar 27 Ocak’ta kutlanan bu gün, 1935'te hava şartlarının soğuk olması sebebiyle 15 Mayıs’a alınmıştır. O günden bu güne de 15 Mayıs Hava Şehitlerini anma günü olarak kutlanmaktadır. Bu uğurda canını veren tüm şehitlerimize minnet ve rahmetle…

--

--